Midden in de Atlantische Oceaan op slechts anderhalve dag varen van het Europese vasteland liggen de Færøer Eilanden met hun kustlijn van 1289 kilometer. Nergens op de Færøer Eilanden is de zee verder dan 5 kilometer verwijderd.

We willen de grandioze landschappen en de indrukwekkende vergezichten op zee van de Færøer Eilanden van harte aanbevelen. De archipel staat bekend om haar milde winters en koele zomers, maar ongeacht het seizoen wordt u geïmponeerd door spectaculaire panorama’s als u de fjorden binnenvaart.

De natuur is hier heel bepalend en haar invloed op de plaatselijke cultuur kan zeker niet onderschat worden. De omringende natuur is verankerd in het karakter en de manier van denken van de bewoners.

De bevolking van circa 52.000 mensen is verspreid over 17 bewoonde eilanden die met elkaar zijn verbonden door een prima netwerk van wegen, tunnels en ferry’s.

De bevolking van de Færøer is hartelijk, gul, vriendelijk en gastvrij. Ze zijn erg gericht op het gezin, nuchter en hebben veel respect voor tradities. Een opvallend kenmerk van de bevolking van de Færøer is dat men openstaat voor toeristen. Verder zijn ze trots op hun land en cultuur en ze willen graag aan de toeristen laten zien wat voor moois de Faroer heeft te bieden.

Folder Faroe Islands

Vist Faroe Islands brengt elk jaar een toeristen brochure uit boordevol nuttige informatie.

Bekijk deze brochure online

Tórshavn

Met circa 20.000 inwoners is Tórshavn niet alleen één van de kleinste hoofdsteden ter wereld, maar ook een van de meest pittoreske met een bijzondere mix van oud en nieuw. Ga de stad al wandelend verkennen en bekijk de oude, onder monumentenzorg staande, bouwwerken met daarnaast ontwerpen met moderne architectuur. We willen u vooral wijzen op een wandeling naar het pittoreske Tinganes, waar de regering zetelt en naar het idyllische Reyn, de aangrenzende traditionele wijk. De Nationale Gallery van de Færøer Eilanden en het Nordic House zijn ook een bezoek waard. Bovendien bieden de Faroer prima mogelijkheden om te winkelen. Design ontwerpen die kenmerkend zijn voor de Færøer zijn bijvoorbeeld verkrijgbaar bij Østrøm en Guðrun & Guðrun. U kunt ook genieten van de Nordic cuisine in de restaurants in de kleine hoofdstad, die u uitdagen en verleiden om te komen proeven.

Tip: Let op Summartónar, het grote festival van de Færøer Eilanden met klassieke en hedendaagse muziek. Het festival biedt tal van concerten  overal op de Faroer en diverse concerten zijn gratis te bezoeken.

Vestmanna Kliffen

De kliffen en rotsformaties van Vestmanna vormen één van de belangrijkste, toeristische attracties op de Færøer Eilanden. Een aanbeveling? Een boottocht naar de Vestmamma Kliffen, waarbij u de kans krijgt om van dichtbij de vogelrijkdom, de majestueuze grotten en imposante kliffen te bekijken. Vraag ons naar de mogelijkheden.

Gjógv

Het pittoreske Gjógv is te vinden aan de noordkust van Eysturoy. Het dorp is bekend geworden door zijn natuurlijke haven in een diep ravijn dat is gevormd door de zee. De haven was de belangrijkste levensader van het dorp totdat in 1960 een weg werd aangelegd. Gjógv is ‘ravijn’in het Faroers. De aloude winkel uit 1883 is nog steeds een winkel maar in de zomer komt er een cafetaria bij. Daarbij heeft het pension Gjáargarður ook een restaurant.

In de omgeving kunnen ook bergwandelingen worden gemaakt. In de buurt van Gjógv bevindt zich de Slættaratindur, de hoogste berg van de Færøer Eilanden. Beklim deze 880 meter hoge berg, rust lekker uit en geniet van het magnifieke vergezicht.

Kirkjubøur

Het historische dorpje Kirkjubøur ligt op 10 minuten rijden vanaf Tórshavn. Kirkjubøur was ooit de zetel van de bisschop en daarmee hét spirituele en culturele centrum van de Færøer Eilanden. De St. Olavs kerk (11de eeuw), de Magnus kathedraal (12de eeuw) en de Kirkjubøargarður, een boerderij waarin inmiddels de 17de generatie van de familie Paturssson woont, zijn alle drie monumenten die bogen op een lange en rijke historie.

Suggestie: maak een wandeling van Tórshavn naar Kirkjubøur over een eeuwenoud pad. De wandeling is 7 kilometer en relatief gemakkelijk. De vergezichten zijn geweldig.

Saksun & Tjørnuvík

Het pittoreske Saksun in het noordwesten van Streymoy is een populaire bestemming voor een excursie. Bij eb kunt u een wandeling van 3 kilometer maken naar de kust van de Atlantische Oceaan. Dúvugarðar is een oude boerderij die dateert uit de 17de eeuw, die in de zomer geopend is voor een bezoek aan het museum en het cafetaria. Iets verder noordwaarts op Streymoy vindt u Tjørnuvík met een fameus uitzicht op de baai met zijn beroemde rotsformaties De Reus en De Heks.

Een aanrader: maak een fotostop bij de Fossá, een mooie waterval, op weg naar of op de terugweg van Tjørnuvík.

Mykines

Mykines is het meest westelijke eiland van de archipel. De wandeling van het dorp Mykines naar het eilandje met de vuurtoren is een adembenemende ervaring. Geniet van het grandioze uitzicht op de oceaan in het westen en het landschap van het eiland in het oosten als u over het eiland wandelt. Deze plek staat bekend als het ‘vogelparadijs’ vanwege de grote, rondvliegende vogelstand, waaronder honderden schattige papegaaiduikers die hier in de zomer hun schuilplaatsen vinden.

Kijk voor het boeken van de veerboot en meer informatie op: mykines.fo

Klaksvík

Klaksvík is qua grootte de tweede stad op de Færøer Eilanden. Het plaatsje ligt in het noorden aan een baai, die een prima natuurlijke haven vormt. De plaats wordt omgeven door hoge bergen, met inbegrip van Klakkur, waar de stad naar is vernoemd.

Ook hier hebben we een tip: een wandeling (anderhalf uur) naar de Klakkur. Bij helder weer heeft u prachtige vergezichten. Klaksvík biedt daarnaast cultuur, winkelen in leuke boetiekjes en een gezellig cafés.

Trælanípan & Gásadalur

Trælanípan is een van de meest gefotografeerde locaties op de Færøer Eilanden. Aan de rand van een hoge rotsformatie  kijk je 142 meter omlaag naar de zee, terwijl je op hetzelfde moment  naar Sørvágsvatn, het grootste meer op de Faroer, kijkt. Vanaf dit uitkijkpunt kunt u zich ook vergapen aan de zuidpunt van Streymoy en aan de eilanden Hestur, Koltur, Sandoy, Skúvoy en Suðuroy. In een andere richting kunt u de vogelrotsen Sørvágsbjørg, Mykines en Mykineshólmur bewonderen.

Bij het dorp Gásadalur kunt u de Múlafossur, de meest befaamde waterval van de Faroer, bewonderen. Tussen de karakteristieke huizen met het gras op de daken staat Gásadalsgarður, vandaag de dag een pension met een café. Hier kunt u genieten van het idyllische dorpsleven en diverse specialiteiten van de Faroer proeven. Op de weg naar Gásadalur passeert u het dorpje Sandavágur, waar het gezellige café Fiskastykkið is gevestigd. Hier kunt u  terecht voor zowel lunch als koffie met gebak.

Nólsoy

Tegenover Tórshavn ligt het prachtige groene eiland Nólsoy. Het eiland is slechts tien vierkante kilometer groot, maar dat is meer dan genoeg ruimte voor de 817 schapen, de paar honderdduizend vogels en de 225 mensen die op Nólsoy wonen. Nólsoy is hét eiland voor een ieder die zowel de natuur als het pittoreske dorpsleven wil ervaren. Hier kunt u prachtige natuurwandelingen maken, bijvoorbeeld via het aloude, rotsachtige pad over de berg Eggjarklettur en vervolgens naar de vuurtoren van Borðan. De wandeling duurt circa vier uur. In het enige dorp op Nólsoy, dat trouwens dezelfde naam heeft als het eiland, vindt u enkele cafés. Daar staat live muziek regelmatig op het programma.

Kijk voor meer informatie over Nólsoy en hoe op Nólsoy kunt komen op: nolsoy.fo

Suðuroy

Bekijk het vaarschema voor de veerboot naar Suðuroy, route 7, op ssl.fo. We raden aan om de ochtendafvaart vanuit Tórshavn te nemen en de avondafvaart terug te nemen. Rijd dan naar het zuidpunt van het eiland, Akraberg, waar de vuurtoren uit 1909 staat. Het gebied rond Akraberg is zeer pittoresk en rustig.

Aan de zuidkust van Vágur vind je Eggjarnar, een berg van 350 meter hoog. Rijd door het dorp Vágur naar het zuidelijke deel van de stad. Vanaf hier vervolgen we de smalle weg op de heuvel die begint bij Líðarvegur. Je kunt je auto op de hier parkeren. Vanaf Eggjarnar kun je genieten van een fantastisch panoramisch uitzicht.

Fámjin is het enige plaatsje aan de westkust van Suðuroy. In de oude kerk in het dorp hangt de allereerste Faeröerse vlag, Merkið, die in 1919 werd ontworpen en gemaakt door Faeröerse studenten in Kopenhagen.

Voor degenen die van wandelen houden, raden we de wandeling naar Hvannhagi in de buurt van Tvøroyri aan, die wordt beschouwd als een van de mooiste en meest unieke natuurbelevenissen op de Faeröer. Voor een lichte lunch of een kopje koffie raden wij Café Mormor en Glasstovan in Tvøroyri aan, of Hotel Bakkin in Vágur.

Sandur

Sandur, één van de oudste nederzettingen op de Færøer Eilanden, is de belangrijkste plaats op Sandoy. Het Eiland staat bekend om zijn uitgestrekte strand- en duingebieden en Søltuvík, een baai aan de westkust van Sandoy. Daarnaast heeft Sandur twee musea en een gezellig café. Er zijn geregelde ferryverbindingen van Gamlarætt op Streymoy verder naar Skopun. Breng een bezoekje aan het VVV-kantoor bij de vertrekplaats van de ferry in Skopun om nog wat tips te vragen over de bezienswaardigheden op Sandoy.

Eysturoy tunnel

De Eysturoytunnel is een 11 kilometer lange tunnel die de eilanden Streymoy en Eysturoy met elkaar verbindt. Het is de eerste tunnel met een onderzeese rotonde. De rotonde is niet alleen functioneel, maar ook bedoeld als kunstwerk. Het tunnelnetwerk verkort de reistijd tussen de hoofdstad Tórshavn en Runavík van 64 minuten naar 16 minuten. De reistijd tussen Tórshavn en veel andere dorpen wordt ook aanzienlijk verkort. Het brengt de lokale bevolking en reizigers dichter bij elkaar.