IJsland is een land met extreme geologische contrasten. Wereldwijd staat het bekend als “het land van vuur en ijs”, omdat het enkele van de grootste gletsjers van Europa en sommige van de meest actieve vulkanen ter wereld herbergt.

IJsland is tegelijkertijd ook het land van licht en duisternis. Lange zomerdagen met bijna 24 uur zonneschijn in tegenstelling tot de korte winterdagen met slechts enkele uren daglicht.

Seyðisfjörður

Seyðisfjörður is de eerste en de laatste ontmoeting met IJsland als u met Smyril Line reist. Het is de plaats waar MS Norröna aanmeert. ‘s Zomers bereikt het culturele leven in Seyðisfjörður haar hoogtepunt. Er zijn ook enkele cafés en restaurants in dit dorpje, wat tegelijkertijd de thuishaven is van een traditionele gemeenschap van vissers die circa 700 inwoners telt.

Mývatn, Námaskarð & Dettifoss

Het Mývatn is een van de highlights van het noorden van IJsland. Het meer kent een grote vogelpopulatie en het Sigurgeirs Vogelmuseum is een bezoek zeker waard. Het Mývatn natuurbad ligt ten oosten van het dorp Reykjahlíð. Hier kunt u volop genieten van een ontspannen bad in warm water dat door de natuur wordt ‘geleverd’.

Tip: het Mývatn natuurbad wordt vaak ‘Mini Blue Lagoon” genoemd. Als u op zoek bent naar een authentieke ervaring qua baden tegen een schappelijke prijs, raden we een bezoek aan het Mývatn natuurbad aan, omdat u dan niet in de rij hoeft te staan. Bij Námaskarð ervaart u van dichtbij de kracht van de natuur. De kokende modderpoelen en gele zwavelformaties zorgen voor een onvergetelijke indruk.

Natuurlijk mag u ook de Dettifoss niet missen, deze waterval vindt u op een half uur reizen van Mývatn. Met een hoogte van 44 meter en een breedte van 110 meter is de Dettifoss een waterval met het grootste watervolume in Europa.

Húsavik

Beleefd de wereld van de imposante en majestueuze  walvissen van dichtbij in de wateren rond IJsland met een trip naar Húsavik. Breng een bezoek aan het Walvismuseum en boek een walvissafari zodat u de kans krijgt om de walvissen en de talloze watervogels van dichtbij te bewonderen. Een kans ook om de lokale fauna in een natuurlijke habitat te ervaren.

Beleefd de wereld van de imposante en majestueuze  walvissen van dichtbij in de wateren rond IJsland met een trip naar Húsavik. Breng een bezoek aan het Walvismuseum en boek een walvissafari zodat u de kans krijgt om de walvissen en de talloze watervogels van dichtbij te bewonderen. Een kans ook om de lokale fauna in een natuurlijke habitat te ervaren.

Als u wat meer tijd hebt door te brengen in Húsavik, probeer dan eens de nieuwe GeoSea zeebaden.

Het is een verademing voor lichaam en geest, terwijl u op een unieke manier geniet van de natuur.

De Goðafoss is één van de meest spectaculaire watervallen van IJsland. De Goðafoss is te vinden op een half uur rijden ten oosten van Akureyri en is een bezoek meer dan waard.

Akureyri

Natuurlijk bezoek je Akureyri, de tweede stad van IJsland, die net onder de poolcirkel ligt. In Akureyri kunt u de imposante kerk bewonderen, die dateert uit 1940 en is opgetrokken in art deco stijl. Het  geheel is ontworpen door de IJslandse architect Guðjon Samuelson. Met amper 17.000 inwoners vind je heel gemakkelijk de weg in deze stad. Er is maar één winkelstraat, maar dat wordt gecompenseerd door talloze zijstraatjes met karakteristieke cafés en restaurants.

Westfjorden

Staat u open voor een tip van een insider? De regio Westfjorden is een van de best bewaard gebleven geheimen van IJsland. Elk fjord is een wereld op zich en elke bergtop vraagt uw aandacht. Zelfs de minst opvallende gedeeltes van de natuurlijke schoonheid van Westfjorden mogen niet worden overgeslagen. De regio Westfjorden wordt uiteindelijk gekarakteriseerd door Látrabjarg, de meest westelijke punt van Europa en tegelijkertijd een van de grootste vogelrotsen van Europa.

De Gouden Cirkel

De Gouden Cirkel is de populairste toeristische route in IJsland. De 300 kilometer lange rondrit begint in Reykjavik, de hoofdstad van IJsland, voert naar het zuiden van IJsland en dan weer terug. Er zijn onderweg 3 stops, waar u inderdaad moet stoppen: þingvellir Nationaal Park, de Gullfoss waterval en de geothermische regio Haukadalur, die vooral bekend is geworden door Geysir en Strokkur, twee geisers.

Reykjavik is de hoofdstad en ook de grootse stad van IJsland.  De stad omvat 274 km2 en telt circa 200.000 inwoners. Er is heel veel te zien en te doen in Reykjavik.  We noemen met name de Hallgrims kerk, de Hapra Concerthal en Laugardalslaug met zijn zwembaden en kuuroorden.

Vestmannaeyjar

Vestmannaeyjar is een eilandenarchipel van vulkanische oorsprong even ten zuiden van IJsland. De archipel bestaat uit 14 eilanden, waarvan er maar een bewoond is, namelijk Heimaey Het eiland telt circa 4000 bewoners. Het gebied is, zoals de rest van IJsland, een regio met actieve vulkanen. In de 20ste eeuw  hebben de eilandbewoners met twee grote uitbarstingen te maken gehad. De eerste grote eruptie was in 1963, toen een drie en een half jaar durende uitbarsting het eiland Surtsey creëerde. De tweede eruptie was in 1973 toen de vulkaan Eldfell op Heimaey uitbarstte. Die eruptie zorgde voor een snelle evacuatie van de meeste eilandbewoners. Maak een trip naar deze archipel en ervaar de natuur met een vogelrijkdom die uniek is voor IJsland.

Vík

Het dorpje Vik is de meest zuidelijke plaats op IJsland. Het ligt aan de Ringweg op  een afstand van 180 kilometer van Reykjavik., pakweg 2 uur rijden met de auto. IJsland telt verscheidene zogeheten vulkanische stranden, maar het zwarte zandstrand is veruit het bekendste en mooiste zwarte zandstrand van IJsland. Het is gemakkelijk te bereiken vanaf de Ringweg die door Vik in Mýrdal loopt. Een wandeling over het zwarte zandstrand is absoluut een must.

REYNISFJARA

Van alle zwarte stranden in buurt van Vik is Reynisfjara Black Beach het meest populair onder toeristen. Het bijzondere langgerekte zwarte zand op het strand met de indrukwekkende basaltblokken muur en de grot die hiernaast te vinden is. Vanaf dit strand heb je een prachtig panoramisch uitzicht op de stenen pilaren van Reynisdrangar die uit de zee verrijzen.  Met aan de andere kant in de verte de opvallende rotsboog van Dyrhólaey liggen.

_DSC0343-1-verkleind-voor-w

Skaftafell National Park

Het Skaftafell Nationaal Park werd in 1967 gesticht, maar in 2008 werd het een onderdeel van het Vatnajökull Nationaal Park. In deze combinatie heeft het park een oppervlakte van 14.200 km2, waarmee het qua grootte het tweede Nationaal Park van Europa is. Het Skaftafell Nationaal Park grenst aan de uitopers van de Vatnajökull, de op één na grootste gletsjer van IJsland, met een oppervlakte van 8100 km2 en op sommige plaatsen 1 kilometer dikte. Een aanbeveling: maak een wandeling van een uur naar de Svartifoss, een imposante waterval.

Jökulsárlón

Jökulsárlón is het bekendste gletsjermeer van IJsland. Het is te vinden in de zuid-oostelijke sectie van de Ringweg van IJsland, tussen het Skaftafell Nationaal Park en het plaatsje Höfn. Jökulsárlón ligt vol met ijsbergen en ijsbrokken die zijn afgekalfd van de Breiðamerkurjökull, die deel uitmaakt van de grootste gletsjer van Europa, de Vatnajökull.

Hier kunt u een wandeling maken over het ‘Diamantstrand’, maar u kunt ook een boottocht maken over het gletsjermeer om de ijsbergen van dichtbij te kunnen bewonderen. Bent u nog avontuurlijker ingesteld, dan kunt u een van de gletsjertochten uitproberen.

Diamond beach - GF5D4461_small533x800