Op deze pagina vindt u informatie over het reizen met MS Norröna. Tevens vindt u hier algemene informatie over IJsland en de Færøer Eilanden.

Schip

MS Norröna

Aankomst- en vertrektijden
Kijk voor actuele over vertrek- en aankomsttijden op nl.smyrilline.fo.

Autodek
Het autodek staat tijdens de overtocht vol met diverse voertuigen  en ruimte hiertussen is beperkt. Zet uw auto altijd op de handrem. Het autodek is tijdens de afvaart gesloten.

Babybedjes
U kunt direct bij uw boeking of bij de receptie aan boord een babybedje huren. De kosten bedragen 150 DKK/€ 20, inclusief bedlinnen.

Bagage
U mag tot max. 200kg aan bagage per persoon mee aan boord nemen. Het autodek is tijdens de afvaart gesloten. Neemt u dus bij het verlaten van het autodek mee wat u nodig heeft naar uw hut voor de dagen aan boord.

Bevroren goederen en bagage
Passagiers kunnen max. 50kg per boeking aan bevroren goederen of max. 1/2m3 aan bagage meenemen aan boord zonder extra kosten. Voor meer informatie omtrent het aanleveren van de goederen moet u contact opnemen met de check-in medewerkers. De bevroren goederen moeten zijn voorzien van naam en adres van de eigenaar. Het is niet toegestaan om bevroren goederen mee te nemen naar IJsland. Deze service is gratis en Smyril Line is niet aansprakelijk voor eventuele schade aan de goederen.

Let op: Transport van goederen voor commerciële doeleinden is alleen mogelijk via Smyril Line Cargo (tel: +298 309600 of cargo@cargo.is).

Check-in
Alle passagiers m.u.v. de chauffeur worden vriendelijk verzocht aan boord te gaan via de loopbrug. Alle passagiers dienen van boord te gaan in de auto.

Het personeel aan boord probeert alle voertuigen zo snel mogelijk te laden en te lossen. Het kan echter voorkomen dat er in het hoogseizoen 800 voertuigen aan en van boord van de Norröna gereden en geplaatst moeten worden. Wij verzoeken u daarom rekening te houden met wachttijden van ca. 1 uur.

Check in Hirtshals: Fjord Line, Container kajen 4, DK-9850 Hirtshals, Denemarken.
Check in Tórshavn: Eystarabryggja 2, FO-100 Tórshavn, de Færøer Eilanden.
Check in Seyðisfjörður: Fjarðargata 8, IS-710 Seyðisfjörður, IJsland.

Meer informatie over check-in tijden vind u hier

Drinkwater aan boord
Het kraanwater aan boord van M/S Norröna is schoon. U kunt het gewoon drinken.

Elektriciteit
220 volt. De stopcontacten aan boord zijn gelijk aan de rest van Europa. Als u er niet zeker van bent, raden wij u aan een adapter mee te nemen. Het opladen van batterijen in uw voertuig/camper/caravan aan boord is niet toegestaan. Gasflessen dienen afgesloten te worden voor de overtocht. Er zijn twee stopcontacten in de hut aanwezig, maar niet naast het bed.

Elektrische auto
Vanwege veiligheidsredenen aan boord, is het belangrijk dat u bij boeking Smyril Line informeert, dat u met een elektrische auto reist.

Huisdieren
Vervoer van huisdieren is tegen aanvullende kosten en volgens speciale voorschriften, zoals overeengekomen met SML. Huisdieren zijn niet toegestaan in de hutten aan boord. Elke overtreding van deze regel resulteert in een geldboete van 405 EUR voor het schoonmaken. Als u een kooi aan boord reserveert dan ontvangt u een nummer. U ontvangt nummer 1 t/m 4 indien het een kleine kooi is of nummer 5 of 6 indien het een grote kooi is. Als u aan boord bent, kunt u bij de receptie 2 sleutels ophalen. Bij het ophalen van de sleutels dient u een aanbetaling van 200 DKK te voldoen. De aanbetaling wordt terugbetaald als u beide sleutels weer inlevert. Er zijn hondenkooien aan boord: 2 grote kooien: 80 cm (B) x 115 cm (H) x 130 cm (D) 6 kleinere kooien: 80 cm (B) x 55 cm (H) x 130 cm (D). Naar IJsland: huisdieren mogen niet meegenomen worden naar IJsland. Naar de Færøer : Informeer bij de lokale autoriteiten naar de voorschriften voor de import van huisdieren naar de Færøer: hfs.fo.

Internet en telefoonverbindingen
Internet aan boord wordt aangeboden in samenwerking met Telenor Maritime.

Prijzen
4 uur: € 4,98
19 uur: € 8,94
36 uur: € 17,95
55 uur: € 24,88
7 dagen: € 34,83

Internet toegang kun je aan boord online kopen of je kunt vouchercodes kopen bij de receptie. De code kan voor meerdere apparaten gebruikt worden, maar toegang is slechts mogelijk met één apparaat tegelijk. Je betaalt voor het aantal gekochte uren en niet voor de uren dat je online bent.

Aan boord van M/S Norröna belt u via de satelliettelefoon. Dat betekent dat, als u belt of gebeld wordt, de kosten aanzienlijk hoger kunnen zijn.

Kinderen
Ouders zijn ten alle tijde verantwoordelijk voor hun kinderen. Er is geen toezicht in het zwembad en fitness ruimte. Kinderen jonger dan 15 jaar zijn niet zonder ouderlijk toezicht welkom in het zwembad of fitness ruimte.

Kinderwagen
U mag de kinderwagen van uw baby mee aan boord nemen. Maar u moet de kinderwagen uit veiligheidsoverwegingen in uw hut zetten en niet op de gang.

Kluisjes
U kunt uw waardevolle bezittingen opbergen in een kluisje op dek 2 of 7. De kluisjes hebben twee afmetingen: Groot 88 cm (D), 60 cm (H) and 40 cm (D) en klein 78 cm (D), 40 cm (H) and 30 cm (B). De huur voor de kleine kluis is DKK 10 en DKK 20 voor de grote kluis. Elke keer dat u de kluis opent zijn er kosten aan verbonden.

Liften
Er zijn twee liften voor en twee liften achter op het schip. Alle dekken zijn toegankelijk met de lift, behalve dek 1 waar zich het zwembad en de fitnessruimte bevinden. Als u problemen heeft met lopen, geeft u dat dan aan bij boeking, zodat wij u een hut kunnen geven in de directe nabijheid van een lift.

Propaangas aan boord van MS Norröna
Alleen gas dat zich al in de ingebouwde tank van het voertuig bevindt, is toegestaan. Extra gastanks mogen alleen aan boord worden gebracht als ze leeg zijn. Om veiligheidsredenen zijn klanten verplicht om het check-in personeel te informeren dat propaangas zich in het voertuig bevindt.

Roken
Roken is alleen toegestaan in de rookruimte Hjallurin op dek 9. Deze beperking is van toepassing op zowel passagiers als bemanning. Roken is ten strengste verboden in de hutten aan boord. Overtreding van deze regels resulteert in een boete van € 203.

Scheepstijd
De tijd aan boord is Færøerse tijd. Tijd op de Færøer wordt gemeten met Greenwich Mean Time (GMT) tijdens de wintermaanden en de GMT + 1 uur tijdens de zomer.

Schoonmaak aan boord
Deze service geldt alleen voor passagiers van de Noord-Atlantische Cruise. Op zondag en donderdag wisselen van handdoeken, schoonmaak badkamer, bedden opmaken en stofzuigen. Op dinsdag tijdens de cruise wordt de hut in zijn geheel schoongemaakt en is uw hut weer als nieuw.

Passagiers die niet varen op een Noord-Atlantische Cruise ontvangen geen schoonmaakservice. Als u echter iets nodig heeft of vragen heeft, bent u altijd welkom bij de receptie aan boord.

Speciale behoeften
M/S Norröna is voorzien van 6 hutten voor mindervaliden. De hutten zijn ruim en zijn te vinden op dek 5 en 6. De gang en badkamer is geschikt voor rolstoelgebruikers.

Bij het bestellen van tickets verzoeken wij u vriendelijk aan ons door te geven of u assistentie nodig heeft bij de incheck en voor de veiligheidsprocedure aan boord. U wordt vriendelijk verzocht zich uiterlijk 2,5 uur voor vertrek te melden bij de incheck.

Tax Free teruggave
Als u vanuit IJsland terugreist naar huis, moet u uw Tax Free bonnen voor teruggave in een mailbox stoppen in Seyðisfjörður. Uw Tax Free bonnen worden door de IJslandse douane afgestempeld en naar de desbetreffende Tax Free instantie gestuurd, die het geld terugstort op uw betaalkaart. De betalingstermijn is circa 3 maanden.

Als u vanuit de Færøer terugreist naar huis, moet u uw Taks Free bonnen laten afstempelen door de douane van de Færøer. De douane is één uur voor vertrek uit Tórshavn aanwezig om de bonnen af te stempelen. De Taks Free bonnen worden dan terugbetaald bij de receptie aan boord.

Uitchecken
Passagiers wordt vriendelijk verzocht de hut uiterlijk 2 uur voor aankomst in de haven te verlaten. Deze informatie wordt via de boordomroep doorgegeven.

Valuta aan boord
Het betaalmiddel aan boord is de Deense Kroon (DKK). U kunt echter ook betalen met EUR en ISK bankbiljetten (munten worden niet geaccepteerd). Wij raden u een geld te wisselen voordat u aan boord gaat.

De meeste creditcards worden een boord geaccepteerd. Er kan een slechte internetverbinding zijn waardoor deze niet altijd werken. Contant geld als extra betaalmiddel raden wij dan ook altijd aan.

Verloren bezittingen aan boord
Neem contact op met de receptie aan bord, tel:. +298 344900 of stuur een e-mail naar reception@norrona.fo als u uw eigendommen ben vergeten aan boord. Als u de goederen toegestuurd wilt hebben moet u zelf de kosten betalen. Uw eigendommen worden ca. 2 maanden aan boord bewaard.

Vloeibaar gas aan boord van M/S Norröna
Het is toegestaan om maximaal 20 liter extra vloeibaar gas aan boord van M/S Norröna te brengen. De tanks moeten van staal zijn en moeten voor dit doel worden goedgekeurd. Bij aankomst in IJsland: cliënten moeten bij aankomst contact opnemen met de douane in IJsland om het extra gas te betalen.

Wake-up call
Deze service kunt u bij de receptie aan boord aanvragen. Passagiers in een deluxe hut kunnen dit via de telefoon bij de receptie aanvragen.

Zeeziekte
Bij de receptie kunt u indien nodig medicatie tegen zeeziekte kopen.

Ziekenhuis
M/S Norröna is uitgerust met een klein ziekenhuis. Het ziekenhuis heeft de benodigde (basis)medicijnen aan boord. De eerste officier is de ‘dokter’ aan boord en kan indien nodig eerste hulp verlenen. Het schip staat in direct contact met het ziekenhuis in Tórshavn. Als het nodig is, kan een dokter worden ingevlogen per helikopter of passagiers kunnen worden opgepikt om aan land naar een ziekenhuis te brengen.

Zwangerschap
Zwangere passagiers kunnen tot week 35 van de zwangerschap met M/S Norröna varen. Dat is altijd op eigen risico. In de weken 31-35 van de zwangerschap moet  u een medische verklaring overleggen. M/S Norröna heeft geen arts aan boord.

Tobias Meyer - @cosmokoala. MYNDABRÙK: VFI frít

Færøer Eilanden

Accomodatie​
Check-in bij de accommodaties is tussen 14.00-16.00 uur en uitchecken voor 11.00 uur tenzij anders aangegeven op uw reispapieren.

Afstand
De afstand tussen Hirtshals en Tórshavn bedraagt 575 nautische mijlen (1 mijl = 1852 meter).

Alcohol
Wijn, bier en sterke drank worden niet in de ‘normale’winkels verkocht, maar alleen in de Rúsdrekkasølan Landins winkels. Die hebben het alleenrecht op de verkoop van alcohol. De minimumleeftijd voor het kopen van alcohol is 18 jaar.

Banken
Banken zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur. Op zon- en feestdagen zijn de banken gesloten.

Credit card
Alle internationale credit cards worden als wettig betaalmiddel geaccepteerd. Wij adviseren u ook altijd contant geld mee te nemen.

Elektriciteit​
220 volt. De stopcontacten zijn gelijk aan de rest van Europa. Als u er niet zeker van bent, raden wij u aan een adapter mee te nemen.

Elektrische voertuigen​
Een overzicht van oplaadpunten op de Faeröer is te vinden op elbil.fo. Voor informatie over de kosten van het opladen, betaling enz. verwijzen we je naar sev.fo.

Informatie
Informatie over de Færøer Eilanden vindt u op visitfaroeislands.com

Klimaat
De Færøer Eilanden hebben milde winters en koele zomers. Het weer kan van uur tot uur veranderen. Het laatste weerbericht vindt u op yr.no.

Nood- en alarmnummers​
Hulpdiensten:112
Medische hulpdiensten: 1870
Politie: +298 351448
Nood tandarts: +298 314544

Openbaar vervoer​
Voor meer informatie over bus- en bootvervoer op de eilanden ssl.fo. Er is een dagelijks aanbod van bus- en veerdiensten, maar niet op de allerkleinste eilanden. In de hoofdstad Tórshavn is een gratis bus service.

Postkantoor​
Postkantoren zijn te vinden in de grotere plaatsen. Deze kantoren zijn meestal open van maandag tot en met vrijdag van 09.30-16.00 uur.

Reisdocumenten​
Ingezetenen van Scandinavië en de Europese Unie hebben geen visa nodig. Wij raden u wel aan altijd met een geldig paspoort te reizen. U bent zelf altijd verantwoordelijk om de juiste reisdocumenten bij u te hebben. Voor meer informatie klikt u hier.

Roken
Roken is verboden in alle publieke ruimtes.

Telefoon
Er is telefoonbereik op alle eilanden. Maar u moet er rekening mee houden dat als u in de bergen wandelt, er niet overal bereik is.

Tijdzones​
De tijd in de Færøer Eilanden is gekoppeld aan Greenwich Mean Time (GMT). Tijdens de zomer is het 1 uur vroeger op de eilanden.

Tunnels
De eilanden zijn vaak met elkaar verbonden door tunnels. Het merendeel  van de tunnels zijn tweebaansweg, maar er zijn ook een aantal éénbaanstunnels. Er zijn onderzeese tunnels op de Færøer Eilanden waar u tol moet betalen. Voor meer informatie hierover zie tunnil.fo.

Valuta
De Deense Kroon is de valuta voor de Færøer Eilanden. Hoewel de creditcard bijna overal geaccepteerd wordt, adviseren wij altijd contant geld bij u te hebben voor een bezoek aan de afgelegen eilanden.

Wegenkaarten​
Bij de receptie aan boord van Smyril Line kunt u wegenkaarten kopen. Ook de VVV’s op de Færøer Eilanden verkopen diverse kaarten.

Winkels​
Winkels zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 09.30-17.30 uur en op zaterdag van 10.00-14.00 uur. Zondag zijn de winkels gesloten. Tankstations en supermarkten zijn doorgaans tot 22.00-23.00 uur open.

Winterbanden​
Winterbanden zijn verplicht op de Færøer Eilanden tijdens het winterseizoen.

_DSC0099-2-verkleind-voor-w

IJsland

Accommodatie
Check-in bij de accommodaties is tussen 14.00-16.00 uur en uitchecken voor 11.00 uur tenzij anders aangegeven op uw reispapieren. Als u een rondreis heeft geboekt, ontvangt u vouchers voor de overnachtingen.

Afstanden
De afstand tussen Hirtshals en Seyðisfjörður is 860 nautische mijlen. Afstand tussen Tórshavn en Seyðisfjörður 286 nautische mijlen. (1 mijl = 1852 meter)

De afstand tussen Seyðisfjörður en Reykjavík is ca. 700 km en 7-8 rij uren.

Alcohol
Wijn, bier en sterke drank worden niet in de ‘normale’ winkels verkocht, maar alleen in de Vínbúðin winkels, die hebben het alleenrecht op de verkoop van alcohol. De minimumleeftijd voor het nuttigen en kopen van alcohol is 20 jaar.

Banken
De banken zijn doorgaans geopend van maandag tot en met vrijdag van 09.15-16.00 uur.

Bus
Er is een uitgebreid busnetwerk naar de meeste delen van het land en naar de hooglanden. Reserveren is niet nodig en kaartjes voor de bus kunt u bij het station of in de bus bij de chauffeur kopen.

Busverbindingen:
sba.is
straeto.is
east.is/en/travel/travel-information

Lokale bus in Seyðisfjørður:
visitseydisfjordur.com

Voor meer informatie kunt u na aankomst terecht bij de lokale VVV in de haven van Seyðisfjørður. Tel: +354-472-1551 – ferjuhus@simnet.is – seydisfjordur.is

Credit cards
Alle internationale credit cards worden als wettig betaalmiddel geaccepteerd. Wij adviseren u ook altijd contant geld mee te nemen.

Elektriciteit​
220 volt. De stopcontacten zijn gelijk aan de rest van Europa. Als u er niet zeker van bent, raden wij u aan een adapter mee te nemen.

Fietsen
IJsland op twee wielen ontdekken is zowel uitdagend als belonend. Er is wellicht geen betere manier om de schoonheid van IJsland te ervaren dan vanaf het zadel van uw fiets. Maar het weer is onvoorspelbaar en de afstanden die u moet overbruggen kunnen zeer lang zijn.

Informatie
Informatie over IJsland vindt u op de website visiticeland.com

Klimaat
Dankzij de Warme Golfstroom kent IJsland een koel, gematigd zeeklimaat: koel in de zomer en relatief mild in de winter. Maar het weerbeeld is heel veranderlijk en toeristen moeten rekening houden met een onverwachte omslag van het weer. In de winter heeft u grote kans om het noorderlicht te zien.

Nood- en alarmnummers​
Hulpdiensten:112
Medische hulpdiensten: +354 5432000
Politie: +354 444-1000
Nood tandarts: +354 575-0505

Openbaar vervoer​
Er zijn diverse mogelijkheden om je in IJsland te verplaatsen. Er is een bus service op het gehele eiland, er zijn vlieg- en bootverbindingen en er is autoverhuur. Voor meer informatie klikt u hier.

Paspoort
IJsland is lid van het Schengen verdrag. Uw paspoort dient geldig te zijn voor de duur van uw verblijf. Voor meer informatie verwijzen wij u naar de website utl.is.

Postkantoor​
U vindt postkantoren in de meeste grote plaatsen en in enkele dorpen. De openingstijden zijn over het algemeen van maandag tot en met vrijdag van 08.30-16.30 uur.

Rijden in de binnenlanden van IJsland
De wegen in de binnenlanden van IJsland zijn slechts 2-3 maanden per jaar geopend. Zelfs midden in de zomer kan het er moeilijk begaanbaar zijn. Zorgt u er altijd voor dat u een goede 4WD auto rijdt. U moet op de aangegeven routes te blijven, niet alleen voor uw eigen veiligheid, maar ook voor het behoud van de natuur.

Er zijn geen winkels of benzinestations. Zorg er dus voor dat u een volle tank heeft en zorg voor eten en drinken. Advies: warme, water- en winddichte kleding,  een touw en een schop meenemen. Houdt u er rekening mee dat uw mobiele telefoon in sommige gedeeltes van de binnenlanden geen bereik heeft. Let op andere weggebruikers en verleen assistentie waar nodig.

Wij raden u aan goede informatie in te winnen over uw geplande reis en route door de binnenlanden van IJsland. Voor de conditie van de wegen raadpleegt u de volgende site vegagerdin.is. De meeste tankstations verkopen kaarten waarop aangegeven staat welke routes in het betreffende seizoen geopend en/of gesloten zijn.

Rivieren oversteken in de binnenlanden
In voorkomende gevallen moet u in de binnenlanden van IJsland rivieren over steken, omdat er niet overal bruggen zijn. De meeste rivieren geven geen problemen, maar sommige kunnen diep zijn en een flinke stroming hebben. Elk jaar komen zowel IJslandse als buitenlandse chauffeurs in de problemen. Neem altijd voorzorgsmaatregelen of wacht in geval van twijfel tot er een andere auto aankomt. Als u een rivier oversteekt, doet u dat altijd met de stroom mee en nooit tegen de stroming in. Houd er rekening mee, dat de remfunctie van de auto mogelijk minder kan zijn na het rijden door het water.

Roken
Roken is verboden in alle publieke ruimtes.

Telefoon
IJsland heeft goede dekking voor uw mobiele telefoon. Maar in de binnenlanden en in sommige dunbevolkte regio’s kan er minder bereik zijn. Benzinestations verkopen tevens GSM kaarten.

Tijdzones​
GMT tijd door het gehele jaar. Er is geen zomer- en wintertijd in IJsland.

Valuta
De monetaire eenheid van IJsland is de ‘króna’. Munten zijn er in waardes van 100 kr, 50 kr., 10 kr., 5 kr. en 1 kr. Bankbiljetten zijn er in waardes van 5000 kr., 2000 kr. en 500 kr. Alle IJslandse banken wisselen buitenlandse valuta in en zijn over het algemeen open op werkdagen van 09.15 uur tot 16.00 uur. Voor informatie: Centrale Bank IJsland – wisselkoers.

Voucher
Indien u een pakketreis heeft geboekt op IJsland (hotel/vakantiewoningen en bootovertocht) ontvangt u bij de reisbescheiden vouchers.

Wegenkaarten​
Bij de receptie aan boord van Smyril Line kunt u wegenkaarten kopen. Ook de VVV’s op IJsland verkopen diverse kaarten.

Winkels
Winkels zijn doorgaans geopend van maandag tot donderdag van 10.00-19.00 uur, vrijdag van 10.00-19.00 uur, zaterdag van 10.00-18.00 uur en zondag van 12.00-18.00 uur. Benzinestations en supermarkten zijn geopend tot 22.00/23.00 uur.

Winterbanden​
In het winterseizoen zijn winterbanden verplicht in IJsland.