OFFERTE AANVRAGEN

Geniet van een prachtige rondreis op IJsland, waar 95 procent van de wegen verhard en toegankelijk is voor motorrijders. We hebben speciale routes voor één of twee weken samengesteld, zodat de meeste spectaculaire bezienswaardigheden van IJsland bekeken kunnen worden. Adembenemende landschappen, kliffen, watervallen, lavalandschappen, maar ook charmante pittoreske dorpjes.

 

Overtocht Denemarken – IJsland v.v.

Hut met eigen douche/toilet

Motor

2-persoonskamer met douche/toilet in hotels, guesthouses of boerderijen tijdens de rondreis op IJsland

Ontbijt tijdens de rondreis

Routebeschrijving rondreis op IJsland

Wegenkaart IJsland

OFFERTE AANVRAGEN

Prijsindicatie per persoon, wanneer 2 personen samen reizen:

Vertrekdatum: 30.03.2024 – 29.05.2024
Vertrek uit Denemarken op zaterdag
Vertrek uit IJsland op woensdag

8 nachten in IJsland
vanaf € 1369,00 per persoon

15 nachten  op IJsland
vanaf € 2119,00 per persoon

Vertrekdatum: 04.06.2024 – 29.08.2024
Vertrek uit Denemarken op dinsdag
Vertrek uit IJsland op donderdag

7 nachten in IJsland
vanaf € 2305,00 per persoon

14 nachten op IJsland
van € 3459,00 per persoon

Indien gewenst is het in deze periode mogelijk om een korte stopover op de heen- en/of terugreis in te plannen op de Færøer Eilanden. Vraag naar de mogelijkheden.

IJsland op de motor, 1 week

6, 7, 8 of 9 nachten afhankelijk van het seizoen

Accommodatie: Hotels, guesthouses of boerderijen

Onderstaand treft u een voorbeeld aan van de rondreis op IJsland. Onze agent maakt voor elke reiziger een eigen reisprogramma. Een aantal weken na boeking ontvangen wij het voorlopige programma welke wij per mail toesturen. Bij de reisbescheiden ontvangt u de definitieve versie per post.

Een korte maar zeer uitgebreide tour, die heel wat rijden betekent: een totaal van 1800-2000 km. De route is een rondje IJsland, voornamelijk de cirkelweg, waardoor u in de gelegenheid bent veel van de meest spectaculaire bezienswaardigheden van IJsland te bewonderen: het meeste van IJsland in de kortst mogelijke tijd!

1

Na aankomst in Seyðisfjörður rijdt u naar Egilsstaðir. Onderweg passeert u een aantal watervallen die u uiteraard kunt bekijken. Na het bezoek aan Egilsstaðir rijdt u verder, door de Skriðdalur vallei en over het gebergte Breiðdalsheiði, naar de Breiðdalur vallei. Als alternatief voor deze route kunt u langs de oostelijke fjorden rijden met een bezoek aan het ‘Petra Stone Museum’. Na dit bezoek rijdt u over de kronkelende wegen via het dorpje Djúpivogur naar Höfn, een belangrijke vissershaven. U overnacht in deze regio.

2

U start de dag met een rit naar Jökulsárlón, een lagune bij een gletsjer waarin ijsbergen ronddrijven. U kunt hier een rondvaart maken. Hierna raden we u aan een bezoek te brengen aan het Skaftafell National Park en een wandeling (1½ uur) te maken naar de Svartifoss waterval voordat u de reis hervat. Gedurende de reis naar de zuidkust passeert u Skeiðarársandur, een uitgestrekte vlakte van zwart zand aan de rand van een gletsjer. Hierna heeft u de mogelijkheid een stop te maken bij de kleine kapel van Núpsstaður en verderop bij de basaltkolommen van Dverghamrar. Onderweg naar het dorp Vík passeert u het dorp Kirkjubæjarklaustur en de uitgestrekte vlakte Mýrdalssandur. Vlakbij Vík is het mogelijk (na 25 juni tot half augustus) de Dyrhólaey klif op te rijden om papegaaiduikers te zien. U overnacht hier in de omgeving.

3

Wij raden u aan een bezoek te brengen aan het Skógar folk museum en de Skógafoss waterval voordat u verder rijdt langs de zuidkust. Neem ook de tijd voor een bezoek aan Seljalandsfoss, een schitterende waterval die zeer speciaal is: u kunt er achterlangs lopen als u het niet erg vindt nat te worden. Verder bezoekt u vandaag ook de hoogtepunten van IJsland: de Gullfoss waterval – die door velen tot de mooiste van IJsland gerekend wordt – en het hete bronnengebied Geysir met de beroemdste geiser Strokkur die bijna elke 5 minuten een kolom kokend water van vele meters omhoog spuit. Daarna rijdt u naar het Nationaal Park ´Þingvellir´. Hier is in 930het eerste parlement van IJsland gesticht. Dit gebied is ook van geologisch belang, omdat het direct op de Mid-Atlantische rug ligt, tussen de Amerikaanse en Europese aardkorstplaten in. Daarom zijn er vele kloven te vinden in Þingvellir. U overnacht in de regio Selfoss.

4

In de ochtend rijdt u naar Reykjavík oor een bezoek aan deze markante stad. Als u zin heeft, is het ook mogelijk om in de middag naar de Blue Lagoon te rijden voor een duik in het geothermische, hete water. Tegen het eind van de middag rijdt u naar Borgarfjörður voor de overnachting.

5

Vandaag is het mogelijk om de Hraunfossar watervallen, het dorp Reykholt en Deildartunguhver, de grootste warmwaterbron van IJsland te bezoeken. Hierna rijdt u verder naar het noorden, langs de krater Grábrók (die u kunt beklimmen voor een schitterend uitzicht over het gebied) en over de Holtavörðuheiði om de provincie Húnavatnssýsla, vooral bekend vanwege de landbouw, te bereiken. De provincie Skagafjörður geldt als dé regio voor paardenfokkerij. U kunt een bezoek brengen aan de turfboerderij Glaumbær, die nu een museum is. Daarna rijdt u via Öxnadalsheiði (550 meter hoogte) naar Akureyri, de belangrijkste stad van het noorden van IJsland. Totale afstand 290-390 km. De overnachting vindt plaats in Akureyri of omgeving.

6

s Ochtends rijdt u via de Goðafoss waterval, één van de meest indrukwekkende van IJsland, naar het meer Mývatn. U verblijft hier voor de rest van de dag. Wij raden u aan een bezoek te brengen aan de pseudokraters van Skútustaðir, het Dimmuborgir lavalabyrint, waar vreemde lava formaties bescherming bieden aan vele soorten vegetatie, de indrukwekkende solfataren in Námaskarð, waar kokende modderpoelen en kleurrijke zwavelafzettingen een onvergetelijke indruk maken, de vulkaan Hverfjall die u kunt beklimmen en Grjótagjá of Stóragjá, een smalle kloof, die gevuld is met heet water. U overnacht in de omgeving van Mývatn.

7

Vandaag rijdt u noordwaarts langs het schiereiland Törnes. U maakt een stop in het vissersplaatsje Húsavík waar u deel kunt nemen een walvissafari of een bezoek kunt brengen aan het walvismuseum. Daarna rijdt u verder naar Ásbyrgi, een kloof in de vorm van een hoefijzer, waar de 100 meter hoge rotsformaties bescherming bieden aan een klein bos. Een ander hoogtepunt vandaag is de waterval Dettifoss, Europa´s machtigste met een hoogte van 44 meter! Geen enkele andere waterval verplaatst zoveel water als deze. U kunt dichtbij de waterval komen door een wandeling te maken over het rotsachtige pad. Hierna rijdt u oostwaarts via Grímsstadir en de hoogvlakte Möðrudalsheiði. Na dit alles rijdt u door het dal Jökuldalur naar Egilsstaðir, het belangrijkste stadje van Oost-IJsland. U overnacht in Egilsstaðir of Seyðisfjörður.

8

Alweer de laatste dag op IJsland. ´s Ochtends rijdt u naar Seyðisfjörður. U vertrekt in de middag met M/S Norröna van Smyril Line.

Let op: In verband met de beschikbaarheid van de accommodaties bestaat de mogelijkheid dat de reis in omgekeerde volgorde wordt gedaan.

IJsland op de motor, 2 weken zonder de Westfjorden

13, 14, 15 of 16 nachten afhankelijk van het seizoen

Accommodatie: Hotels, guesthouses of boerderijen

Onderstaand treft u een voorbeeld aan van de rondreis op IJsland. Onze agent maakt voor elke reiziger een eigen reisprogramma. Een aantal weken na boeking ontvangen wij het voorlopige programma welke wij per mail toesturen. Bij de reisbescheiden ontvangt u de definitieve versie per post.

Dit is een ontspannen reis die bijna al het moois van IJsland aanbiedt, behalve de Westfjorden en het centrale hoogland. U heeft volop tijd om alles rustig te kunnen bekijken, inclusief het onbekende noordoosten en de bekende highlights als het meer Mývatn, het schiereiland Snæfellsnes, het dal Thjórsárdalur, alle Nationale Parken in IJsland en natuurlijk het fantastische gletsjermeer Jökulsárlón. Daarnaast heeft u twee overnachtingen in Reykjavik, zodat u deze stad goed leert kennen, plus de mogelijkheid om de befaamde Blue Lagoon te bezoeken.

1

Na ontscheping van MS Norröna kunt u ervoor kiezen om wat uitgebreider rond te kijken in het dorpje Seyðisfjörður. Hier vindt u een klein Techniekmuseum. Vervolgens rijdt u naar Egilsstaðir, met korte stops bij de watervallen onderweg. Na even rondkijken in Egilsstaðir kunt u kiezen uit verschillende excursies. U kunt noordwaarts rijden naar Borgarfjörður Eystri, een liefelijk plaatsje omgeven door rhyoliet bergen of u kunt een rit maken rond het meer Logurinn met een bezoek aan Hallormsstaðaskógur, het grootste bos op IJsland en een wandeling maken naar de waterval Hengifoss. Overnachting in Egilsstaðir. (200 km).

2

Vandaag gaat u naar een regio die weinig door toeristen wordt bezocht, dus een exclusief bezoek. U begint met een rit omhoog naar Hellisheiði over de slingerende bergweg. Verderop arriveert u in het visserplaatsje Vopnafjörður. Mogelijk is het leuk om een kijkje te nemen  in het museum Burstarfell. Een andere leuke ervaring is  een bezoek aan het kleine zwembad van Selárdalur. U vervolgt uw reis en rijdt naar een ander dorpje, Þórshöfn. Als u over een jeep beschikt, kunt u verder rijden naar Fontur, de uiterste punt van het Langanes schiereiland. Overnachting in deze regio of in het volgende plaatsje, Raufarhöfn. (150 km).

3

Vandaag kunt u kiezen. U kunt naar het plaatsje Raufarhöfn rijden en daarvandaan de kustlijn van Melrakkasletta volgen, een gebied met een rijk vogelleven. U kunt er ook voor kiezen om over de bergpas Öxarfjarðarheiði te rijden, een kortere route. Daarna gaat u zuidwaarts richting Hólssandur totdat u de Dettifoss, de krachtigste waterval van IJsland, bereikt. Terug naar de hoofdweg voor een bezoek aan Ásbyrgi, een kloof in de vorm van een hoefijzer en dan verder naar Húsavík (waar het mogelijk is een walvissafari te maken) voordat u verder rijdt naar de regio Mývatn voor uw volgende overnachting. (165 of 235 km).

4

Deze dag kunt u vooral gebruiken om de prachtige, indrukwekkende highlights in de regio Mývatn te bekijken, zoals de Krafla, een gebied met krachtige vulkaanuitbarstingen, waarvan de laatste in de jaren 80. Verder de solfatara’s van Námaskarð, het Dimmurborgir lavalabyrint en de pseudokraters bij Skútustaðir. De andere  optie is om vandaag naar Tjörnes schiereiland te rijden. Later in de middag gaat de reis naar de Goðafoss waterval, de waterval van de Goden, die de moeite zeker waard is. De reis gaat verder naar de Eyjafjörður fjord. De rest van de middag is bestemd voor Akureyri, een leuke plaats, die vaak ‘de hoofdstad van het noorden’ wordt genoemd. Een goede suggestie: bezoek de mooie botanische tuin. Een bezoek aan het zwembad is eveneens een leuke ervaring. De stad biedt ook prima mogelijkheden om te winkelen, zoals een outlet met wolproducten. Overnachting in Akureyri (150 km).

5

Allereerst een rit naar de regio Skagafjörður, bekend om het fokken van paarden. U kunt daar ook het Glaumbær turfboerderij museum bezoeken, dat uit het eind van de 19de eeuw dateert. Vervolg uw route via de hoofdweg naar het plaatsje Blönduós en verder naar de regio Laugarbakki waar u overnacht. (200 km).

6

U rijdt langs de Hrútafjörður fjord en over de Laxárdalsheiði  naar de noordkant van het Snæfellsnes schiereiland. Daar aangekomen kunt u de kustlijn volgen langs Skógarströnd om uiteindelijk in het pittoreske vissersdorpje Stykkishólmur te arriveren. Het is mogelijk om ’s middags een boottocht te maken (in het hoogseizoen van tevoren boeken). U vaart langs de vele eilanden van de Breiðafjörður, kunt vissen op schelpen en de talloze zeevogels uit dit gebied spotten. Overnachting in Stykkishólmur. (180 km).

7

Een dag om de wonderen van het schiereiland te gaan ontdekken, zoals het imposante strand Djúpalónssandur (hiervandaan kunt u wandelen naar Dritvík, circa 3 uren), de rotsklif bij Þúfubjarg en één van de highlights van dit gebied: Arnarstapi. Daar nestelen de drieteenmeeuwen op de basaltkolommen. U kunt ze van dichtbij observeren. Een wandeling hier langs de kustlijn is zeker een aanrader. Vervolgens rijdt u langs de zuidkant van het schiereiland, waar u even kunt stoppen in Gerðuberg, de grootse rij basaltkolommen in IJsland. U vervolgt uw reis naar het plaatsje Borgarnes. Overnachting in deze regio. (250 km).

8

Vandaag kunt u enkele van de wonderen van Borgarfjördurðer bezoeken, zoals Deildartunguhver, de grootste hete bron van IJsland, die 180 liter bijna kokend water per minuut produceert. Neem ook een kijkje bij de Hraunfossar watervallen, een rij smalle watervallen die zo uit de lava komen en in een rivier neerstorten. Verder langs de Hvalfjörður fjord terug naar Reykjavik. (150 km).

9

Een vrije dag in Reykjavik om de bijzonderheden van de stad te ontdekken. Als u dat wilt, kunt u een excursie maken naar Reykjanes schiereiland voor een bezoek aan de kerk van Bessastaðir en de stomende spleten en kokende modderpoelen van Krísuvík. Een highlight is een bad in de befaamde Blue Lagoon, dat is gevuld met heet water, rijk aan allerlei mineralen. Na een verfrissend bad in een maanlandschap van lavavelden terug naar Reykjavik voor een tweede overnachting. (160 km)

10

Een rit naar Þingvellir Nationaal Park, waar in vroeger tijden het parlement is gesticht. Deze plek is ook geologisch bijzonder interessant, je kunt hier door één van de grote scheuren lopen. Vervolg de reis over de Lyngdalsheiði pas naar het dorpje Laugarvatn en hier vandaan naar de regio van de Geysir, waar de befaamde Strokkur elke 5 minuten een kolom water hoog in de lucht spuit. Breng daarna een bezoekje aan de Gullfoss, één van de mooiste watervallen in IJsland. Overnachting in de  regio. (150-180 km).

11

Vandaag kunt u het liefelijke dal van Þjórsardalur gaan ontdekken. Ooit was dit dal een mooi gebied met boerderijen, maar in 1104 werd alles vernietigd door een uitbarsting van de vulkaan Hekla. Als het weer u gunstig gezind is heeft u kans om deze imposante vulkaan goed te kunnen zien. U kunt een bezoekje brengen aan de verlaten ruïnes van de Stóng boerderij  en aan de gereconstrueerde boerderij vlakbij (gratis entree!). Verder nog de Hjálp watervallen (Tweelingwaterval) en de op 3 na hoogste waterval van IJsland: Háifoss. Ook het pittoreske Gjáindal mag u niet missen. Tenslotte kunt u nog langs Búrfell Energiecentrale rijden voordat u terugkeert in uw hotel (200-220 km).

12

’s Ochtends vervolgt u uw route richting de Seljalandsfoss en de Skógafoss waterval en het interessante Skógar museum. Vervolgens kunt u een bezoek brengen aan de Dyrhólaey vogelrots (mogelijk na 25 juni) waar u tot midden augustus papegaaiduikers kunt bewonderen en u kunt een kijkje nemen in het dorpje Vik. Daarna een tocht over de vlaktes van Mýrdalssandur naar Kirkjubæjarklaustur en vervolgens rijdt u verder oostwaarts. Onderweg kunt u even stoppen bij de basaltkolommen van Dverghamrar en bij de pittoreske kapel van Núpsstaður. Tenslotte arriveert u in de regio Skaftafell voor uw overnachting.

13

Een hele dag om te genieten van de wonderen van het Skaftafell Nationaal Park. U kunt helemaal  doorrijden naar de gletsjertong van de Svínafellsjökull. Verder zijn er voldoende mogelijkheden om te wandelen. Een wandeling naar de Svartifoss waterval (anderhalf uur, heen en terug) is een must! Overnachting in de regio Skaftafell of vlakbij Höfn. (max. 150 km).

14

Vandaag vervolgt u uw reis oostwaarts langs de zuidkust en de eerste en belangrijkste stop is bij het gletsjermeer Jökulsárlón. In deze grote lagune drijven immense ijsbergen. U kunt zelfs een korte boottrip maken langs de ijsbergen, zodat u ze van dichtbij kunt bewonderen. Na deze stop verder naar de plaats Höfn. Als het weer goed is, heeft u onderweg prachtig uitzicht op de gletsjer Vatnajökull. Daarna rijdt u over de Almannakarð pas naar de regio Oostfjorden. U komt langs Alftafjörður en Hamarsfjörður voordat u arriveert  in het leuke vissersdorpje Djúpivogur. Hiervandaan kunt u door het mooie fjordenlandschap rijden. Een tip: bezoek het Steen Museum van Petra in het leuke dorpje Stöðvarfjörður. Daar kunt u in de tuin en in de woning de mooiste, glinsterende halfedelstenen van IJsland bewonderen. Na een tocht langs de fjorden rijdt u over de Fagridaular pas naar Egilsstaðir, de belangrijkste plaats van Oost-IJsland (met een fantastisch zwembad)! Overnachting in of bij Egilsstaðir, (150 km).

15

‘s Ochtends een rit van 30 km naar Seyðisfjörður om daar de ferry te nemen.

Let op: In verband met de beschikbaarheid van de accommodaties bestaat de mogelijkheid dat de reis in omgekeerde volgorde wordt gedaan.

IJland op de motor, 2 weken inclusief de Westfjorden

13, 14, 15 of 16 nachten afhankelijk van het seizoen

Accommodatie: Hotels, guesthouses of boerderijen

Onderstaand treft u een voorbeeld aan van de rondreis op IJsland. Onze agent maakt voor elke reiziger een eigen reisprogramma. Een aantal weken na boeking ontvangen wij het voorlopige programma welke wij per mail toesturen. Bij de reisbescheiden ontvangt u de definitieve versie per post.

Dit is een rondreis die heel IJsland beslaat, inclusief de Westfjorden. Dagen met lange autoreizen worden afgewisseld met dagen met minder autorijden, zodat u tussendoor ook uw rust krijgt. Maar het reisprogramma is heel uitgebreid en omvat vanzelfsprekend de belangrijkste attracties van IJsland (Skaftafell, Geysir, Gullfoss en Þingvellir, het schiereiland Snæfellsnes,  Akureyri, Mývatn, Dettifoss), evenals enkele heel bekende plekken (Westfjorden, het Þjórsárdalur dal). 

1

Na ontscheping van MS Norröna rijdt u van Seyðisfjörður naar Egilsstaðir, met korte stops bij de watervallen onderweg. Na even rondkijken in Egilsstaðir reist u verder over de Breiðdalsheidi bergpas naar de regio Oostfjorden. In het Breiðdalur dal kunt u jonge kinderen ontmoeten die halfedelstenen verkopen – zoals kwarts, obsidiaan en jasper – die ze in de bergen hebben gevonden. Als alternatief kunt u ook via de oostelijke fjordenkust rijden, waarbij u onderweg kunt stoppen bij het befaamde Petra Steen Museum. Vervolgens verder reizen langs de Berufjörður (met onderweg een mooie waterval) naar het pittoreske dorpje Djúpivogur, waar u overnacht. (370 km).

2

Allereerst reist u langs Hamarsfjörður en Álftafjörður naar Hvalnes, een regio waar de weg langs steile bergwanden slingert. Verder naar de plaats Höfn – en na een korte onderbreking aldaar – rijdt u langs de zuidelijke rand van de Vatnajökull, de grootste gletsjer van Europa. Daar heeft u vaak uitzicht op de gletsjertongen die zich afscheiden van de grote ijskap. ’s Middags komt u bij één van de highlights van deze rondreis: het gletsjermeer Jökulsárlón. In deze grote lagune drijven immense ijsbergen. U kunt optioneel een korte boottrip maken die 45 minuten duurt en die u dichter bij de gletsjer brengt en u de ultieme mogelijkheid geeft om spectaculaire foto’s van de ijsbergen te maken. Daarna moet u zeker de tijd nemen voor een bezoek aan het Skaftafell Nationaal Park voor een wandeling naar de Svartifoss waterval die is  omringd door prachtig afgeslepen basaltkolommen. Verder naar uw hotel in de regio Skaftafell. (230-250 km).

3

De  route gaat verder langs de zuidkust. U passeert Skeiðarársandur, een zandvlakte met zwart zand, aan de voet van de gletsjer. Stopt u even bij de pittoreske kapel van Núpsstaður die in de 17de eeuw is gebouwd. Vervolgens kunt u een stop maken bij Dverghamrar, een plek  met interessante basaltkolommen. Hier kunt u een wandelingetje maken. Dan rijdt u verder via het dorpje Kirkjubæjarklaustur over Mýrdalssandur naar het dorpje Vik.  Hier vindt u een outlet, waar u wolproducten, sokken en souvenirs voor redelijke prijzen kunt kopen. Aanbevolen: een bezoekje aan het strand bij het plaatsje: het zand is zwart! Hier in de buurt is het mogelijk (na 25 juni, voor die datum niet toegankelijk om redenen van natuurbescherming) om naar de Dyrhólaey vogelrots te rijden om papegaaiduikers te bewonderen (tot midden augustus, daarna zijn de papegaaiduikers vertrokken). Overal kunt u de papegaaiduikers ‘spotten’ en als het weer goed is, heeft u ook  een prachtig uitzicht op de gletsjer Mýrdalsjökull. Vervolgens kunt u een bezoekje brengen aan het Skógar museum, waar veel oude gebruiksvoorwerpen en huisvlijtproducten wordt geëxposeerd. Er staat ook een originele oude turfboerderij waar u kunt zien hoe de mensen leefden aan het einde van de 19de en het begin van de 20ste eeuw. Ook bij Skógar kunt u de Skógafoss waterval gaan bekijken (60 meter hoog), voordat u uw reis voortzet naar de Seljalandsfoss, een unieke waterval, waar u kunt achterlangs lopen, als u het niet erg vindt om nat te worden. Tenslotte checkt u in voor 2 nachten in uw hotel in het zuiden. (230-250 km).

4

Vandaag kunt u het liefelijke dal van Þjórsardalur gaan ontdekken. Ooit was dit dal een mooi gebied met boerderijen, maar in 1104 werd alles vernietigd door een uitbarsting van de vulkaan Hekla. Als het weer u gunstig gezind is, heeft u kans om deze imposante vulkaan goed te kunnen zien. U kunt een bezoekje brengen aan de verlaten ruïnes van de Stóng boerderij  en aan de gereconstrueerde boerderij vlakbij (gratis entree). Verder nog de Hjálp watervallen (Tweelingwaterval) en de op 3 na hoogste waterval van IJsland: Háifoss. Ook het pittoreske Gjáindal mag u niet missen. Tenslotte kunt u nog langs Búrfell Energiecentrale rijden voordat u terugkeert in uw hotel (200-220 km).

5

Vandaag bezoekt u enkele highlights van IJsland. Allereerst rijdt u naar  de Gullfoss waterval, vaak geprezen als de mooiste waterval van IJsland. Het water klatert in twee gedeelten naar beneden, het eerste gedeelte is 20 meter hoog, het tweede gedeelte 11 meter. Daarna rijdt u naar de regio met de warmwaterbronnen, de zogeheten Geysir, talloze borrelende, stomende en kokende bronnen. De bekendste Geysir is de spectaculair spuitende Strokkur, die elke 5 minuten een kolom heet water hoog in de lucht spuit. Vervolgens reist u verder naar het dorpje Laugarvatn en over een bergweg naar Þingvellir Nationaal Park, waar al in 930 het parlement in de buitenlucht bij elkaar kwam. Deze regio is ook vanuit geologisch oogpunt interessant, omdat het gebied op de Atlantische breuklijn ligt, die Europa van Amerika scheidt. Daarom zijn er talloze scheuren te zien in de bodem rond Þingvellir. Na een wandeling door dit spectaculaire gebied rijdt u naar Reykjavik voor de volgende overnachting.

6

Het grootste gedeelte van de dag kunt u gebruiken om de stad Reykjavik te gaan verkennen, mogelijk heeft u zin in een ritje naar de Blue Lagoon, maar in de namiddag rijdt u vanuit Reykjavik naar de schilderachtige Hvalfjörður fjord. U kunt genieten van mooie vergezichten over de fjord en u kunt onderweg even stoppen om een kleine waterval te bekijken, evenals een kerkje. Dan verder noordwaarts om de mooie regio van Borgarfjörður te gaan ontdekken. U begint met de Deildartunguhver, de grootste heetwater bron van IJsland, die mensen van warm water voorziet om hun huis te verwarmen in een straal van 60 km rond de bron. Vervolgens rijdt u naar het dorpje Reykholt, waar in de 13de eeuw Snorri Sturloson, een historisch figuur, leefde. U kunt in het dorp zijn kleine privé zwembad gaan bekijken en als u in geschiedenis bent geïnteresseerd, kunt u een kijkje nemen in het Snorri museum. De volgende bestemming zijn de Hraunfossar watervallen, een rij smalle watervallen die zo uit de lava komen, een vreemd en tegelijkertijd magnifiek spektakel. Vlakbij is het vakantiepark van Húsafell, waar u een verfrissend bad kunt nemen in een fijn zwembad en als u zin hebt: er is een boerderij in deze regio waar men ritten te paard organiseert. Overnachting in Borgarfjörður. (250-300 km)

7

Een lange rit vandaag, helemaal rond het schiereiland Snæfellsnes. U moet via Borgarnes westwaarts rijden langs de zuidkant van het schiereiland totdat u arriveert bij de vogelrotsen van Arnarstapi. U moet hier echt een wandeling maken, want er zijn hier veel prachtig gevormde basaltformaties en heel veel vogels die hier nestelen, zoals drieteenmeeuwen en arctische sterns. Aan de uiterste punt van het schiereiland zijn er tal van aantrekkelijke plekken om een stop te maken, zoals de rotsklif bij Þúfubjarg (dat betekent wel een stukje lopen vanaf de hoofdweg) en het strand Djúpalónssandur waar een rotspad u omlaag voert naar het imposante, zwarte strand. U heeft ook mooie vergezichten op de gletsjer Snæfellsjökull, die ook een oude  vulkaan is – wat is te zien aan de vele lavavelden die de berg omgeven. Daarna reist u verder langs de noordkant van het schiereiland, langs verschillende vissersplaatsjes, zoals Ölafsvík en Grundarfjörður en mogelijk Stykkishólmur (een omweg van 10 km). Tenslotte kunt u kiezen uit 2 verschillende routes  om terug te rijden naar uw hotel. (400 km).

8

Een lange dag, met een rit naar het noordwesten. U rijdt in noordelijke richting over de mooie bergpas Brattabrekka naar het plaatsje Búðardalur en daarvandaan verder langs de zuidkust van het westelijke fjordengebied. Het is een afgelegen gebied, maar met fraaie vergezichten op het water van de Breiðafjörður en de indrukwekkende bergen aan de overkant. Het is zeker leuk om even te stoppen in Vatnsfjörður, vlakbij Flókalundur, om een wandeling te maken in het natuurreservaat. Even voorbij Flókalundur gaat u verder in noordelijke richting over hoge bergpassen naar het noorden om tenslotte te arriveren bij het hoogtepunt van vandaag: de waterval Dynjandi. Het is eigenlijk een verzameling van 5 watervallen, neem dus de tijd om alles goed te gaan bekijken! U kunt helemaal naar boven ‘klauteren’ langs een smal pad om dichtbij de 5 watervallen te komen. Tot slot rijdt u via het plaatsje Þingeyri naar Ísafjörður, uw thuisbasis voor de 2 volgende nachten. (420 km)

9

Een ontspannen dagje vandaag, wat rondkijken in het pittoreske visserplaatsje Ísafjörður met zijn leuke, oude huizen en interessante museums. Nog een tip: een ritje naar het nabij gelegen dorpje Bólungarvík, waar een oude vissershut is ‘omgebouwd’ tot een museum, echt leuk om daar rond te kijken. U kunt ook een boottocht maken naar de Ísafjarðardjúp fjord. (50 km)

10

Vandaag krijgt u weer een ander ‘hoofdkwartier’. U begint met uw reis langs de Ísafjarðardjúp fjord, één van de laatste onbewoonde regio’s van IJsland, de hooglanden uitgezonderd. Het landschap is indrukwekkend met zijn kronkelende wegen langs de diverse fjorden. In vroeger tijden stonden er wel wat boerderijen in dit gebied, maar de afstanden in deze regio zijn behoorlijk groot en er is weinig vlak land, zodat het moeilijk was voor de boeren. Tegenwoordig zijn er dus geen boerderijen meer in deze regio, het gebied is over het algemeen onbewoond. Na een tocht langs diverse fjorden rijdt u over het bergplateau Steingrimsfjarðarheiði naar het plaatsje Hólmavik. Het is een  klein, gezellig vissersplaatsje, waar u ook kunt winkelen en tanken! Hierna vervolgt u uw reis zuidwaarts langs de kust van Strandir, een gebied met wat landbouw. Het gebied is ook bekend door de hoeveelheden drijfhout die langs de kust worden gevonden. Tenslotte rijdt u naar de regio Hrútafjörður. Hier  overnacht u, of dichtbij Blönduós. (350-370 km)

11

Allereerst een rit naar de regio Skagafjörður, bekend om het fokken van paarden. U kunt daar ook het Glaumbær turfboerderij museum bezoeken. Dit huis werd tot 1939 bewoond en het geeft u een prima indruk hoe de mensen in IJsland leefden aan het eind van 19de eeuw en het begin van de 20ste eeuw. Vervolgens rijdt u over de Öxnadalsheiði naar de Eyjafjörður fjord. Daarna reist u naar Akureyri, de belangrijkste plaats van het noorden waar u wat kunt rondkijken en winkelen. Een goede suggestie: bezoek de mooie botanische tuin in de stad. Tot slot gaat de reis via de Goðafoss waterval, één van de mooiste watervallen van IJsland, naar het meer Mývatn, uw volgende thuisbasis. (330-350 km)

12

Een hele dag om rond te kijken bij het meer Mývatn. Aanbevolen bezoeken: de pseudokraters van Skútustaðir, het Dimmurborgir lavalabyrint (waar de grillig gevormde lavaformaties beschutting geven aan de vegetatie), de grillig gevormde vulkaan Hverfjall (die u kunt beklimmen als u er zin in hebt), de imposante solfatara’s van Námaskarð en Leirhnjúkur (waar kokende modderpoelen en gekleurde zwavelafzettingen voor een onvergetelijke indruk zorgen) en grotten met warm mineraalwater. Wederom overnachting in de regio Mývatn. (50-100 km)

13

Een rit noordwaarts vandaag langs het schiereiland Tjörnes. Stop allereerst in het vissersdorp Húsavik, waar het mogelijk is om met de boot een walvissafari te maken. Ook kunt u een bezoekje brengen aan de pittoreske kerk. Daarna verder naar Ásbyrgi, een kloof in de vorm van een hoefijzer, waar een klein bos beschutting heeft gezocht langs de 100 meter hoge rotswanden. Hier kunt u een korte wandeling maken. Een andere highlight van deze dag is de Dettifoss waterval, de krachtigste van Europa – geen andere waterval ‘verplaatst’ zoveel water! De waterval is 44 m hoog. U kunt via een rotspad omlaag wandelen, zodat u heel dicht bij de waterval bent om er volop van te genieten. Daarna terug naar Mývatn, voor nog een overnachting in deze regio (280-300 km).

14

’s Morgens rijdt u oostwaarts via Grímsstadir en vervolgens verder oostwaarts over de Möðrudalsheiði, een hoogvlakte. Onderweg kunt u genieten van prachtige vergezichten op de  bergen (bij mooi weer!). Daarna vervolgt u uw reis door het Jökuldalur dal naar Egilsstaðir, de belangrijkste plaats van oosten van IJsland. ’s Middags kunt u een bezoekje brengen aan Borgarfjörður Eystri, een pittoresk vissersdorpje of kiezen voor een rondrit rond het meer Lögurinn met een bezoek aan de waterval Hengifoss.

15

‘s Ochtends een rit van 30 km naar Seyðisfjörður om daar de ferry te nemen.

Let op: In verband met de beschikbaarheid van de accommodaties bestaat de mogelijkheid dat de reis in omgekeerde volgorde wordt gedaan.